Få den unike juleopplevelsen i Sandefjord sentrum
Leder av Sandefjord Byen Vår, Inger Elisabeth Teien (t.v.), er stolt over alle nisjebutikkene i byen. Her med gullsmed Inger Lise Sophia Brand ved Sophia Brand Jewellery. Foto: Signe Steinnes

Få den unike juleopplevelsen i Sandefjord sentrum

Publisert


Å bruke det lokale næringslivet har vel aldri vært så viktig som nå. I Sandefjord sentrum kan du nyte personlige butikker og julepyntede gater – og finne den helt spesielle julegaven.

– Det er veldig koselig å gå fra butikk til butikk i sentrumsgatene, med kort vei fra det ene til det andre. Jeg setter også stor pris på julebelysningen, som gjør det ekstra stemningsfullt å gå her, sier Bjørn Kaare Bøe.

Han er innom klesbutikken Kaos, hvor medeier Jan Gogstad hjelper ham med å finne en passende jakke.

– Jeg er håpløs på størrelser, så jeg trenger å prøve plaggene og at et menneske hjelper meg. Det er fordelen med å handle i en fysisk butikk – den personlige servicen, konstaterer Bøe, som selv arbeider med å utvikle løsninger til nettbutikker.

Bjørn Kaare Bøe (t.h.) setter stor pris på sentrumsbutikkenes personlige service. Her hjelper Kaos-medeier Jan Gogstad ham med å finne en passende ytterjakke. Signe SteinnesBjørn Kaare Bøe (t.h.) setter stor pris på sentrumsbutikkenes personlige service. Her hjelper Kaos-medeier Jan Gogstad ham med å finne en passende ytterjakke. Foto: Signe Steinnes

 

– Bruk lokalt næringsliv

Leder for sentrumsforeningen Sandefjord Byen Vår, Inger Elisabeth Teien, håper mange følger Bøes eksempel når de skal gjøre julegavehandelen.

– Å bruke det lokale næringslivet har vel aldri vært så viktig som nå. Sandefjord sentrum har alt du måtte ønske deg, og vi er stolte over å tilby spennende nisjebutikker – i tillegg til at vi er så heldige å ha kjøpesenteret Hvaltorvet midt i sentrum. Vi har også mange smakfulle serveringstilbud, flotte kunstutstillinger og hoteller. I tillegg har vi en unik tilgang til gratis fortausparkering, sammen med en rekke parkeringshus, poengterer Teien.

Hun understreker at godt smittevern er førsteprioritet for driverne, og at du kan gjøre en trygg handel i sentrum.

2020 har vært tøff for mange, også det lokale næringslivet. Inger Elisabeth Teien, leder av Sandefjord Byen Vår, håper mange tar julehandelen i de mangfoldige sentrumsbutikkene. Foto: Signe Steinnes

– Alle bedriftene har gode rutiner. Hvis også kundene er flinke til å holde avstand, vaske hender og være hjemme når de er syke, klarer vi dette sammen.

Gratis hjemkjøring og utvidede åpningstider

Pandemien har gjort at mange bransjer må tenke nytt, og flere nye tjenester er lansert. Stadig flere restauranter tilbyr take-away. Mange butikker tilbyr tjenesten «Vi holder åpent for deg», som innebærer at du kan booke tid i butikken utenom ordinære åpningstider, og på den måten unngå kontakt med andre kunder.

– I tillegg tilbyr butikkene gratis hjemkjøring i hele Sandefjord kommune fram til jul, forteller Teien, og legger til at sentrumsbutikkene har utvidede åpningstider i ukene før jul.

Nina Bøe (f.v.), Jane Ruby Jensen og Maria Stenersen ved RubyElise blomsterverksted har travle tider før jul. Folk vil gjerne ha produkter de ikke får andre steder. Foto: Signe Steinnes

Blant dem som er ekstra opptatt av nytenkning, er RubyElise blomsterverksted. De har blant annet testet ut et «grab and go»-konsept basert på tillit. På kortveggen av det hyggelige trehuset hvor oasen av en blomsterforretning holder til, henger det julekranser som du kan plukke med deg og vippse betaling for – hele døgnet. Ikke en eneste krans har så langt blitt tatt på uærlig vis.

– Vi forsøker hele tiden å tenke utenfor boksen. Hos oss får kundene en opplevelse og god service, og det er lettvint å besøke oss når du kan parkere like utenfor døra. Vi ser at det går mest av produktene som vi har hatt en hånd på – ting du ikke får på dagligvarebutikken, som kranser, buketter og dekorasjoner, sier Jane Ruby Jensen.

Konkurrerer om vakrest julevindu

Særpreg er også svært viktig for gullsmed Inger Lise Sophia Brand, som tilbyr unike og håndlagede smykker i butikken Sophia Brand Jewellery.

– Det er menneskene som avgjør om du vil komme tilbake, og det er viktig at du føler du kommer inn til noe personlig, poengterer hun.

Gullsmed Inger Lise Sophia Brand ved Sophia Brand Jewellery har laget en unik vindusdekorasjon denne jula. I uke 49 konkurrerer hun med de andre sentrumsbutikkene om fineste julevindu, i regi av Sandefjords Blad og Sandefjord Byen Vår. Foto: Signe Steinnes

Også juledekorasjonen i vinduet er unik og laget av gullsmeden selv, i samarbeid med Ida Elise Andersen og resten av Team Sophia Brand – greiner satt i en sokkel av betong, dekorert med tørkede blomster i lekre pastellfarger.

– Jeg vil gi kundene følelsen av å komme inn i en vinterskog, smiler Brand.

I år har hun en tilleggsmotivasjon for å lage butikkvinduet ekstra vakkert. I uke 49 arrangerer nemlig Sandefjords Blad, i samarbeid med Sandefjord Byen Vår, en konkurranse om fineste julevindu i sentrum.

– Vi håper at kundene vil gå i gatene og ta innover seg den gode julefølelsen, og stemme på fineste vindu via avisas nettsider. Butikken som vinner, får en lukrativ markedsføringspakke fra Sandefjords Blad – mens publikum blir med i trekningen av et sentrumsgavekort på 1000 kroner, forteller sentrumslederen.

Den flotte vinterbelysningen gjør sentrumsgatene svært stemningsfulle i den mørke tida. Her fra Kirkegata. Foto: Jørn Tore Røed.

 

Lyser opp i den mørke tida

Den stemningsfulle vinter- og julebelysningen – som er et samarbeid mellom Sandefjord Byen Vår, Sandefjord kommune og næringslivet for øvrig – ble i år tent tidligere enn vanlig, for å lyse opp ekstra lenge i det som for mange er et ekstra trasig år. I tillegg kan det motivere folk til å begynne litt tidligere med julegavehandelen, og på den måten spre besøket.

– Pyntede julegater og hyggelige juleaktiviteter er en godt forankret tradisjon i Sandefjord, som gleder byens innbyggere, næringsliv og tilreisende. Et julepyntet sentrum har også en kulturell og samfunnsmessig betydning, utover å være en markedsføring for næringsdrivende i byen, poengterer Teie.

Hun trekker også fram at selv om mange arrangementer er avlyst, foregår det likevel både juleshow på hotellene, barneforestillinger, juleverksted, kirkekonserter og kunstutstillinger.

– Sentrum skal være byens beste arena for handel, kultur og gode opplevelser, fastslår hun.

Sandefjord Glassmagasin er blant butikkene som tilbyr tjenesten «Vi holder åpent for deg». Jannicke Sofie Waldersnes har hatt flere besøk av kunder utenom ordinær åpningstid. Foto: Signe Steinnes

Bli bedre kjent med sentrumsbutikkene

Nyheter