Utvikling av sentrum mot 2050
Sandefjord kommune er nå i sluttfasen av arbeidet med en kommuneplan (byutviklingsplan), som foreslår utviklingen av Sandefjord sentrum frem mot 2050. Sandefjord Byen Vår AS og Sandefjord Gårdeier Forening er høringsinstans og har gitt et felles innspill til fremtidig byutvikling.
Debattinnlegg i Sandefjords Blad 9.mars 2024 er her gjengitt i sin helhet.
Inger Elisabeth Teien, Sandefjord Byen Vår AS
Per Erik Stickler Holm, Sandefjord Gårdeier Forening
Sandefjord er byen med mange kvaliteter. En god kombinasjon av attraktive steder å bo, jobbe, drive næring, gode oppvekstvilkår, et blomstrende kulturliv og ikke minst et oversiktlig, konsentrert og levende bysentrum.
Her finner du også spennende nisjebutikker, et kjøpesenter midt i byen og et stort utvalg av ulike spisesteder og flotte oppgraderte byrom. Et godt utgangspunkt for det gode liv.
Forutsetningene for Sandefjord er gode, og mye kan bli bedre, men for at dette skal kunne markedsføres og videreutvikles må alle ha en felles visjon om å satse på sentrum.
Sandefjord Byen Vår AS som interesseorganisasjon for næringsdrivende hovedsakelig i sentrum jobber ut fra visjonen «Sammen for et levende sentrum».
Målet er å være med på og styrke og utvikle sentrum, og skape og tilrettelegge for attraktive opplevelser. Det gjøres på ulike arenaer. Vi ønsker å gi publikum gode opplevelser ved å ferdes i sentrum, i form av ulike aktiviteter gjennom året som vinter- og julebelysning i sentrums gater, spennende aktiviteter som markedsdag, handelens dag og Bøljer i by’n med Ta sjansen som de største aktivitetene.Ved å handle lokalt får du også personlig omtanke, god service og gode fagkunnskaper.
Et godt bysentrum med en positiv sentrumsutvikling spiller en avgjørende rolle i egen kommune og region for å nå målsetningene om en bærekraftig utvikling, verdiskapning, tilhørighet og bolyst. Uten sentrum ingen by.
Sandefjord kommune er nå i sluttfasen av arbeidet med en kommuneplan (byutviklingsplan), som foreslår utviklingen av Sandefjord sentrum frem mot 2050. Sandefjord Byen Vår AS og Sandefjord Gårdeier Forening er høringsinstans og har gitt et felles innspill til fremtidig byutvikling:
"Handel er en svært viktig faktor for et levende og attraktivt sentrum. Derfor bør man begrense detaljhandel i områder utenfor sentrum som er i konkurranse med butikker i sentrum. En konsekvent politikk der beslutningene følger kommuneplanens arealdel er av stor betydning. Hyppige dispensasjoner fra gjeldende retningslinjer vil etter hvert utarme sentrum.
Gode parkeringsmuligheter i sentrum er også viktig for sentrums attraksjon. En times gratis fortausparkering er et fortrinn for Sandefjord og bør videreføres i noen gater, samtidig som det også bør satses på flere miljøgater. Et parkeringshus i randsonen vil kunne erstatte tapte parkeringsplasser i sentrum. Gode muligheter for varelevering til næringslivet er også viktig.
Når det gjelder bo- og tjenestetilbudet i kommunen bør det tilrettelegges for flere boliger for alle aldre og spesielt yngre mennesker i sentrum. Norske husholdninger er i forandring både når det gjelder antall, størrelse og stabilitet, (ref. rapport fra Forskningsrådet) og yngre mennesker er urbane og ønsker å bo der det skjer noe. Planlegging og oppgradering av offentlige byrom som innbyr til aktivitet, er også viktig for botilbudet, og der har Sandefjord allerede et stort fortrinn med flere flotte grøntområder midt i byen.
Flere kontorarbeidsplasser og tjenesteytende næringer i sentrum vil utvilsomt bidra positivt til mer liv i sentrum, samtidig som det er bærekraftig for samfunnet med tanke på at flere da har mulighet til å reise kollektivt. Flere kontorarbeidsplasser i sentrum bør planlegges i tett samarbeide mellom gårdeiere, utbyggere og kommunen. Dette krever at kommunen må være mer konsekvente i å begrense utviklingen av kontorarbeidsplasser utenfor sentrum – spesielt mot E-18.
Å sikre næringslivet relevant kompetanse er også viktig. Byen må være attraktiv for kommende generasjoner. Et godt utdanningstilbud er viktig.
Forslaget om et nytt bibliotek samlokalisert med kulturskole og andre besøksintensive funksjoner på Tivolitomta, vil være et svært viktig byutviklingsgrep som bør heies frem.
Bevaring av viktige kulturminner og kulturmiljøer er også viktig for å skape en attraktiv by og bør forvaltes på en forutsigbar måte for å beholde byens særpreg. I sentrum er det bl.a mange jugendbygg som er viktige, og bør hensyntas i utviklingen av sentrum.
Opplyste gater i mørketiden gir økt trivsel og trygghet for publikum ved å ferdes i sentrum. Tilstrekkelig belysning vil også virke forebyggede for en negativ utvikling av ungdomsmiljøet i sentrum.
Utgangspunktet for Sandefjord er utrolig bra, så la oss fortsette arbeidet for å styrke og utvikle byen vår som en attraktiv nærings- og bostedkommune med et levende og pulserende sentrum."